Budapesti polgári lakás teljes felújítása!

Megbízóm remek lakásra bukkant Budapest előkelő, belvárosi negyedében, egy olyan műemlék jellegű ház negyedik emeletén, amelynek már a lépcsőházába lépve egy régi kor valódi értékeit hűen örző, különleges tér fogad. A körülmények éppen ebből kifolyólag speciálisak. Az ingatlan nagyon elhanyagolt. A romos falak között egy több évtizede itt zaljó élet romjai, és már első ránézésre feltűnő problémák sorozata várt. 

                                                                                      

A régi cselédszoba mellett penészesedés nyomaira bukkantunk.

 

A régi parketta mellett még döngölt padlóra emlékeztető rész is akad.

 

Az impozáns beltéri nyílászárók felújításra szorulnak, de persze megéri.

 

A lakás alapterületéhez képest kedvező a térelosztás.

 

A fürdőszoba maradványai

 

Kiindulási állapot minden helyiségnél a csupasz fal és padló.

 

A felújítás legfontosabb feladatai: praktikus térelosztás kialakítása, új fürdőszoba és konyha létrehozása, fűtés korszerűsítés, nyílászáró cserék, pakoló és gardrób rész beépítése úgy, hogy az egyébként kissé árnyékos lakás fényviszonyai jelentősen javuljanak, megőrizve a korhű elemeket és azt a páratlan hangulatot, amelyet az egész épület magából áraszt!

Néhány heti tervezőmunka után kikritályosodott minden:

Egy jelentéktelennek tűnő, ám annál hangsúlyosabb, mindössze 70 cm hosszú falszakasz kibontásával sikerült egy térré varázsolni a konyha-étkező-nappali együttesét úgy, hogy ne egyetlen szobányi helyen zsúfoljunk össze mindent és egy kissé amerikai konyha jellegű helyiség jöjjön létre, hiszen a tulajdonos egyik kívánsága ez volt. Így új funkciót adtam a régi cselédszobának és helyet teremtettem egy tágas, minden igényt kielégítő konyhának úgy, hogy az ilyen épületekben egyébként ritka módon két ablakossá válhatott ez a fontos tér.

 

 

Kialakítottam egy vendégvárásra is alkalmas bárpultot egy olyan központi helyen, ahonnan az asztalnál ülőknek és a nappaliban helyet foglalóknak is van lehetőségük a társalgásra, mert egy látótérben lehetnek mindannyian annak ellenére, hogy egyébként a hétköznapoban kényelmes módon, ezek az eltérő funkcióval bíró terek optikailag is elkülönítettek.

 

 

 

 

Így a két hálószobán kívül létrejött egy tágas előtér, mely egyértelmű kapcsolatban van a nyitott és fényes konyhával. Innen már átlátni a szellősé varázsolt nappaliba, ahová a fókuszpontba egy páratlan hangulatot sugárzó kandalló került, amelynek melegét az étkezőben ülők és a nappaliban helyet foglalók is egyaránt élvezhetik!

 

A színek és kárpitok kiválasztásánál az egyik legfőbb szempont a lakás megfelelő fényviszonyainak biztosítása, ezért igyekeztem egészen világos, de semmiképpen sem fehér berendezést kialakítani.

 

A 3D tervekből is kitünően látszik, hogy milyen hangulatot próbáltunk megőrizni, hiszen az ingatlan korából fakadó értékek megőrzése a megrendelő egyik legfontosabb szempontja volt.

Ennek megfelelően a burkolatok válogatásánál is egy adott irányt követtünk:

   

Sikerült olyan cementlapokat felkutatni, amelyek a viktoriánus kor jellegzetességeit csempészik az új terekbe, ráadásul majdnem teljesen megegyeznek az épület lépcsőházában még néhol megtalálható padlóburkolattal.

Mivel fiatal pár otthona lesz a felújított tér, ezért igyekeztem a XXI. századi ízlésnek is kellően megfelelni és ezt a szemléletmódot  az egész folyamat során szem előtt tartottam. 

Amennyiben a munkálatok a megfelelő ütemben zajlanak, hamarosan folytatása is következik!

Fogadjátok szeretettel!

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter