10+1 ok, hogy miért alkalmazzunk lakberendezőt

A bútorboltból-bútorboltba vándorlás, a reménytelen parkolóhely keresés, lökdösődés és a kiválasztás nehézsége idegőrlő tud lenni. A megvett bútor mégsem fér be, vagy befér ugyan, de nagyon nem illik a többi stílusához – pedig a bútorszalonban olyan jól nézett ki. A szaküzlet nem veszi vissza a kibontott, kicsomagolt bútort, stb., stb. Észre sem veszed és már nem is állsz szóba a pároddal, vagy ellenkezőleg, hangos veszekedésbe torkollik a „laza egy-hétvégés” kaland.

Ezek után már könnyű kitalálni, érdemes-e lakberendezőt felfogadni? Ha azonban még mindig hezitálnál, - segítségül - az alábbiakban sorra vettem a legfontosabb érveket, hogy mi az, amivel egy hivatásos lakberendező hozzájárulhat a családi békéd megőrzéséhez.

Nos lássuk csak:

1. Probléma megoldás

A lakberendező alapvető munkája az (hiszen ezt tanulta a lakberendező iskolában, erre tréningezték és ezt gyakorolja azóta is hogy diplomáját kézhez vette), hogy a legkülönfélébb dekorációs feladatokat kreatívan megoldja. Amikor már elfogyott a lakásodban a tárolásra felhasználható hely, amikor átesel a bútorokon mert útban vannak, vagy amikor egy szoba unalmas és fel kellene dobni valamivel, itt az idő, hogy egy profi dekoratőr után nézz, vagyis lakberendezőt keress magadnak. Ő érteni fogja a gondodat, sőt ismeri a színek, terek, fény és árnyék, illetve a méretarányok titkait. Neked tehát nem kell időt áldoznod arra, hogy mindezt - energiát és pénzt nem kímélve - megtanuld, csak azért, mert már nem férnek el a cuccaid.

2. Szakértelem

A lakberendező szakértelme és tapasztalata megelőzhet költséges próbálkozásokat, pénzkidobást – jelentős összegeket megtakarítva neked. A legtöbb ember élete során egyszer-kétszer költözik vagy más okból kénytelen átrendezni lakását. Az könnyen belátható, hogy ezért nem érdemes (de nem is lehet) nagy szakértemre szert tenni. Nem így a képzett lakberendező, akinek munkája – a nevéből adódóan – az újabb és újabb téralkotási kihívások megválaszolása. Ő az, aki több stílusban is otthonosan mozog. Ő az, aki meghallgatva és megértve kívánságaidat, igényeidet a TE életstílusodhoz szabja lakásodat. Veled együtt olyat alkot, ami csak rád jellemző, ami összetéveszthetetlenül TE vagy.

3. Szakmai berkek ismerete

A lakberendezőnek több az ismerőse a bútorgyártó, dekorációs és építőipari cégek között, mint az egyszerű embernek. Ő az, aki segíthet eligazodni az otthonteremtés dzsungelében. Gondoltad volna-e, hogy például csak függönyanyagból és egyéb árnyékolástechnikai termékből több ezer féle kapható? (És akkor még a bútorról, szőnyegről és egyéb dekor-elemekről nem is beszéltünk.) Felvállalod-e, hogy megkeresed a legmegfelelőbbet? Ráérsz-e, hogy végigjárd az összes szaküzletet? A lakberendező dolga, hogy ezt megtegye helyetted, illetve ismerete és tapasztalatai alapján ajánljon neked megfelelő szaküzleteket. Nem kell a munkából korábban elkérezkedned, vagy hétvégédet idegölő parkoló kereséssel és a lakberendezési áruházakbani tolongással töltened. Bízd rá a feladatot a szakértőre, fogadj fel egy lakberendezőt.

4. Kapcsolatrendszer

Minden terv csak annyit ér, mint amennyi megvalósul belőle. A legszebben megtervezett konyhabútor, vagy beépített szekrény is katasztrofálisan nézhet ki, ha nem szakértő kezek építik. Egy jó kapcsolat milliókat érhet - szokták mondani. A lakberendező saját kipróbált kapcsolatrendszere révén ismeri a jó és megbízható szakembereket és szaküzleteket, így ebben is tanácsadód lehet.

5. Segítség a döntésekben

Talán tapasztaltad már, milyen nehéz választani egy 50 oldalas menüből az étteremben.
Ilyenkor jön jól egy megbízható pincér, nem igaz?

A lakberendező ehhez hasonlóan segíthet a formák, színek, textúrák és méretek szövevényes rendszeréből kiválasztani a stílusodnak, életvitelednek legjobban megfelelőt.

Légy vele nyitott és őszinte, minél többet tud rólad, annál könnyebben segíthet szemléyre szabni lakásodat...

6. Divat vagy kortalanság?

Biztosan te is jártál már olyan lakásban, amiről első ránézésre megmondható keletkezésének évjárata a bútorok, a berendezés és a használt színek alapján. A lakberendező segíthet a kortalan elegancia létrehozásában, a több évtizeden át lakályos enteriőr kialakításában, hogy vendégeid ne mondhassák meg beköltözésed évszámát. Ő az aki abban is hasznodra válik, hogy ne sodorjon el az éppen aktuális divat árja, hogy ne bándd meg pár év múlva a ma megvett – és most éppen trendinek kikiáltott – tárgyaidat, bútoraidat. A lakberendező a garancia arra, hogy ne und meg az idei színeket, formákat, hogy lakásod felvállalható (és friss) legyen évek múlva is. Segíthet rád szabni a lakást, akár egyedi tárgyak, bútorok tervezésével is.

7. Prioritások

A lakberendező nagy segítségedre lehet a prioritások felállításában is. Személyes tanácsadód lehet abban is, hogy hogyan költsd el a rendelkezésedre álló összeget okosan, valóban értéket vásárolva. Nagy hasznát veszed egy olyan szakembernek, aki személyes szükségleteidet megismerve segít a költségek lefaragásában ott, ahol lehet. Lakberendeződ segítő irányítást adhat, hogy éveken át örömmel használható bútorok és tárgyak vegyenek körül..

8. Irányítás

Mindig kell egy külső szem, aki végigviszi, felügyeli a teljes folyamatot. Hányszor adtad már fel a barkácsolást, mert elakadtál egy ponton, nem tudván, hogyan lépj tovább? A lakberendeződ tapasztalata ilyenkor is aranyat ér. Ő az, aki segíthet neked az összképet szem előtt tartva továbblendíteni a folyamatot. Ne felejtsd el mekkora tapasztalattal rendelkezik, hiszen már mások lakásain is dolgozott (és az is lehet, hogy a te problémád nem is újdonság neki). Kérd hát fel, hogy segítsen.

9. Várható költségek

Mibe fog az új (vagy átrendezett) lakásom kerülni? Jogos a kérdés. A lakberendezővel folytatott konzultáció arra is jó, hogy az átépítés, lakberendezés a mai árak mellett milyen nagyságrendű költséget vonz. Elegendő-e az erre szánt büdzsé, illetve az adott keret mire lesz elég? A lakberendező ebben is jó szolgálatot tehet.

10. Személyre szabás

Nincs két egyforma lakás - ezt ugye te is tapasztaltad már? Mint ahogy nincs két egyforma ember sem. Ugyanazon négyzetméterből, ugyanazon bútorból mást és mást akarunk kihozni, saját személyes szükségleteink szerint.

A lakberendező sem hozza létre kétszer ugyanazt (még ha akarná sem tudná ugyanazt a tervet eladni kétszer), ám tapasztalata az életmódod megismerésével párosítva személyre szabottan alakítja ki a TE lakásod. Olyant, ami személyes, és csak rád, illetve családodra jellemző, és általában olcsóbban és gyorsabban megvalósítható, mintha magad vágtál volna bele egyedül.

A végeredmény mindig a ti igényeiteknek kell, hogy megfeleljen. Ezért pedig már igazán megéri, hogy lakberendezőt fogadj fel, igaz?

+1 De, hol találok egy lakberendezőt?

Bár biztos lehetne még több érvet is találni, az előző 10 ok már eléggé meggyőző ahhoz, hogy lakberendezővel dolgoztass. Ha pedig elhatároztad magad, akkor már csak „meg kell találni az igazit”. Na, de hogyan?

Ebben segíthet a Lakberendezők Országos Szövetsége (LOSZ), amely éppen azért jött létre, hogy a hazai lakberendezőket tömörítse. Ennek a szövetségnek a legtöbb magyar lakberendező a tagja. Nevüket – fényképpel, címmel, telefonszámmal és a munkáikat bemutató fotókkal – az interneten megtalálhatod (www.lakberendezok.hu), itt egyébként sok más hasznos információ és ötlet is fellelhető a lakberendezéssel és vizuális kultúrával kapcsolatban. Azok, akik nem szeretnek – vagy nem tudnak – interneten keresgélni, a LOSZ székházban levő kollégák nyújthatnak felvilágosítást (itt egyébként a tervezők munkáiról készült fotóalbumok, az ún. portfoliók is megtekinthetők). A LOSZ weblapján olvashatod a hivatalos lakberendezői díjszabást, így tájékozódhatsz a várható költségekről is. Ebből az adatbázisból már könnyen választhatsz a neked szimpatikus jelöltek közül.
Az interneten szörfözve egyéb lakberendezői weboldalakra is bukkanhat a türelmes keresgélő, így ráakadhat további magyar dekoratőrökre, lakberendezőkre is.

Akárki is legyen a végső kiválasztott tervező, ülj le vele beszélgetni és meséld el neki elképzelésedet leendő lakásodról. Mondj el neki mindent életviteledről, a lakberendezésre szánt pénzösszegről is. Ez utóbbi nagy segítséget jelenthet a lakberendezőnek, és elkerülhetővé teszi az esetleges későbbi csalódásokat mindkét fél részéről. (Komoly félreértésre adhat okot, ha nincs a pénzügyi keret tisztázva. Ilyenkor hallhatjuk a megbízótól, hogy a tervező „elszáll”, vagy a tervezőtől, hogy a megbízó „garasoskodik”. Az őszinteség a jó együttműködés záloga.)

Mielőtt a tervet kérnéd, neked kell mesélned magadról! Az életmód és a pénzügyi keret ismerete nélkül nincs az a tervező, aki segíteni tudna neked (olyan ez, mint az orvosnál: ha nem mondod, mi fáj, nincs az a csodadoktor, aki ránézésre meggyógyít).

Szerző: Dr. Németh Gábor