Tágas és napfényes családi otthon, barátságos és elegáns Art Deco stílusban.

Újszeged csendes utcáit járom, amikor keresem azt a házat melybe nemrég meghívtak.

A tulajdonosok szeretik az otthonukat és az a vágyuk, hogy az évekkel korábban épült, már készen vásárolt ingatlan ezentúl minden tekintetben kiszolgálja igényeiket, így beütemeztek egy komplett átalakítást, melyben a következő időszakban segítségükre lehetek. Az épület csendesen képviseli egy kellemes zöld övezetben megbújó otthon báját, és eközben forgalmas, városiasan nyüzsgő életmódnak kínál mindennapi színteret. A házban egy kedves család él, ahol már nem aprók a gyerekek, így könnyebben kapnak lendületet fiatal tulajdonosai az átalakításhoz. A meglátásaik és igényeik gyorsan körvonalazódnak. A ház szíve a konyha és az étkező zóna, melyet hétköznapokon és nagy családi vendégségek során is nagyon szeretnének jól kihasználni – az ottani, főzéssel, kávézással kapcsolatos tevékenységeknek megfelelő helyet adni. A család jellemzően nem néz tv-t annál inkább kedvelik a mozizást, így a nappaliban nélkülözhetetlen lett ennek a funkciónak a diszkrét megoldása. Az épület tájolása megfelelő, benapozottsága kellemes így a terek arányán változtatni nem szerettem volna. A tágasságérzet fokozása és a színek finomhangolása azonban a berendezési koncepción túl főszerepet kapott, mivel a tulajdonosok egyike a kéket és a fehéret kedveli inkább, miközben másikuk a szép, minőségi fa melegét preferálja. Két különböző megközelítésnek megfelelő enteriőrt kellet igy tervezni úgy, hogy az Art Deco jegyek egyszerre legyenek egyértelműek és meghatározóak, miközben a stílus és az elegancia nem mehet a családi élettér funkcionalitásának és praktikumának a rovására.

Az előtér és a fürdő kivételével így bontási feladat nem is keletkezett, az eredeti funkciók a helyükön maradtak, ami a kivitelezés megkönnyítésével párhuzamosan a költségvetést is egyértelműen kíméli. A konyha az átalakításnak köszönhetően kinyílt a ház további részei felé, eltűntek a feleslegesen kihasználatlan négyzetméterek a kis folyosóról és élő, valódibb kapcsolat alakult ki a nappali illetve az egyébként távoli étkező között. Ezutóbbi teret – a pozícionálását kompenzálandó – úgy igyekeztem a konyhához kapcsolni, hogy az ott jellemző dizájn ötleteket részben átemeltem és kissé más megjelenítési formában szintén alkalmaztam. Ezekben az enteriőrökben van ugyanis elegáns angol falpanelrendszer elhelyezve, tapétával kiegészítve, valamint a színek, a krómozott felületek aránya is hasonló – így téve nyilvánvalóvá a funkcionális összefonódást. Természetesen nagyon fontos volt, hogy a két zóna közötti nappali, folyosó és előtér is kellemesen kövesse ugyanazt a harmóniát, s legyen egyben egy önállóan érvényesülő és karakteres központi zónája a földszinti térnek.

Egy olyan miliő, ahol jól esik megpihenni a kertben gyönyörködve,

vidám baráti összejöveteleket tartani, és elkényelmesedve esti mozizásba kezdeni éppen ugyanannyira, 

mint egy órára leülni a dolgozósarokban, hogy átfussuk a napi feladatainkat.

A tervezés különleges kihívás volt, meséljenek helyettem a képek.

Köszönöm a bizalmat!

… A 3D látványtervek készítésében az Exoarch Csapata működött közre.

MegosztásShare on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter